top of page
AMKINA

Wie is wie in kijkcijferhit: Het Italiaanse dorp: Ollolai?

Updated: Mar 17, 2020

Het zou één tv-seizoen duren, maar de serie over klussende Nederlanders in een Italiaans dorp is zo’n hit dat RTL met een vervolg komt. Wie is wie in Ollolai?

Cécile Narinx | Trouw | 02.09. 2018

Het is leep jatwerk: een flinke scheut Ik vertrek, een vleugje Helemaal het einde en een snufje Help, mijn man is klusser. Wie het gemist heeft: in Het Italiaanse dorp: Ollolai kregen vijf Nederlandse stellen de kans om in het Sardijnse gehucht Ollolai (1.600 zielen) een afgeleefd krot te kopen voor 1 euro en tijdens het opknappen een eigen nering op te zetten waarvan het dorp ook profijt heeft. Bedenksel van de burgemeester die er de wereldpers mee haalde en RTL 4 op een idee bracht.

Door middel van weekopdrachten konden de stellen geld verdienen om de verbouwing te bekostigen en elkaar qua creativiteit of uitsloverij de loef afsteken. Dat alles werd zes weken lang gefilmd en elke avond uitgezonden op RTL4. Tijdens een feestelijke finale kreeg het koppel dat de hele periode het hardst geklust had, zijn bedrijfje het best op poten had en de meeste sympathie van de dorpsbewoners had geoogst een hoofdprijs van 20 duizend euro.

Einde vakantie, einde verhaal, was de bedoeling. Maar nu Het Italiaanse dorp een kijkcijferhitje is, krijgt het vanaf vanavond een wekelijks vervolg, waarin we kunnen zien hoe de verbouwingen uitpakken. De kluskoppels zijn voor trouwe kijkers na zes weken van een stel mafketels toch in een soort dierbaren veranderd, en maken het kijken een feest. Omdat je eerst en vooral dolblij bent dat je niet zelf in de schroeiende hitte hoeft te ontdekken dat er twee uitgedroogde dooie schapen op je verkruimelde asbestdak liggen, bijvoorbeeld. En omdat ze stuk voor stuk ook vertederend zijn, met hun dromen, hun pech en hun pogingen er iets van te maken. Voor wie nog niet is ingestapt de warme aanbeveling dat alsnog te doen. En een snelcursus Wie is wie in Ollolai.

MARIJE GRAAFSMA (28) & OVAN ABDULLAH (30)

Wie De Friezin en de Irakees troffen elkaar op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na hun afstuderen begonnen ze een eigen modelabel en werkten daarnaast als bloemist (Marije) en chef (Ovan).

Kenmerken Ze leven veganistisch en alcoholvrij, hebben beiden lang zwart haar (zij steil, hij krullend, waardoor hij op een jonge Julien Clerc lijkt), dragen veel zwart en een beetje wit. En af en toe een rieten hoed of glitterhoofddoek.

Wie is er langer? Marije. Veel langer.

Wie heeft de broek aan? Allebei niet. Zelden zagen we een stel dat gelijkwaardiger was, liefdevoller en vreedzamer.

Nering Hun modelabel Amkina uitbouwen en een Bed & Experience opzetten, waar gasten met de lokale bevolking ervaringen op kunnen doen, van Sardijns oerworstelen tot manden vlechten.

Beheersing van het Italiaans? Prima. Marije studeerde in een grijs verleden Italiaans. Ondertussen heeft Ovan ook het nodige geleerd.

Levende have Geen. Of het moet Ovans innig geliefde broer en klushulp Dalovan zijn. Net als hij in bezit van een vet Twents accent.

Aanpak Zeer doordacht, smaakvol en creatief.

Slinkse streken Nul, deze mensen zijn ongelooflijk oprecht.

Achilleshiel Hooguit dat ze alles zo perfect willen doen. En van nature geen klussers zijn.

Lekker ergeren aan Hun vrij buitenissige, onpraktische uitdossingen met flappen die overal lelijk in verstrikt kunnen raken.

Aandoenlijk Dat ze zo ontzettend veel van elkaar houden en elkaar alles gunnen.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page